
November 4, 1998

Michael E. Judd
County Counsel
906 Main Street
Oregon City, OR 07045-1881

Dear Mr. Judd:

This is in response to your correspondence dated October 21, 1998 concerning
employees  personal use of county-owned computers in the workplace.

OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION STAFF
OPINION NO. 98S-034

STATED FACTS: The Oregon Government Standards and Practices Commission (GSPC)
issued Advisory Opinion No. 98A-1003 on July 9, 1998.  That opinion addresses the
personal use of publicly owned technology resources by public officials.  In part, the
opinion states If the public employee uses Internet access through a publicly owned
computer to avoid the financial expense of subscribing to an Internet service at personal
expense, it would be a violation of ORS 244.040(1)(a).

In Clackamas County, the public library system, through its branches, provides free
public access to the Internet. This service is not restricted to library members or other
county residents.  Therefore, any county employee is currently able to use the Internet at
any  library location at no cost.

RELEVANT STATUTES: The following Oregon Revised Statutes are applicable to the
issues addressed herein:

ORS 244.020(15): Public official  means any person who, when an alleged 
violation of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political
subdivisions or any other public body of the state as an officer, employee, agent

or otherwise, and irrespective of whether the person is compensated for such 
services.

ORS 244.040: Code of ethics; prohibited actions; honoraria.  The following
actions are prohibited regardless of whether actual conflicts of interest or potential
conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 244.120.
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(1)(a) No public official shall use or attempt to use official position or office to
obtain financial gain or avoidance of financial detriment that would not otherwise
be available but for the public official s holding of the official position or office, other

than official salary, honoraria, except as prohibited in paragraphs (b) and (c) of this
subsection, reimbursement of expenses or an unsolicited award for professional
achievement for the public official or the public official s relative, or for any

business with which the public official or a relative of the public official is associated.

QUESTION No.1: Given that free Internet access is available to the general public,
including   county employees, at the county library, would Government Standards and
Practices law permit county  employees to occasionally access the Internet on county-
owned computers in the workplace provided such use is limited to the employees  own
time and does not result in additional cost to the county?

OPINION: No. While not indicated in the stated facts, it is assumed that there are
limitations related to Internet access at the library.  Such limitations probably include
having to sign-up and wait for a computer to become available and a limit, such as 30
minutes, on the duration of usage. Internet access at the library would also be limited to
those hours the library is open.  It is anticipated that there would not be such limitations
on the usage of the Internet at  county employees  work stations because public
employees ordinarily have virtually unlimited access to their work sites, even during
evenings and weekends. Another consideration  is convenience to employees of the
Internet access.  It would obviously be much more convenient for county employees to
make personal use of Internet access at their workstations than it would be for them to
go to a library branch.  In addition, there would most likely be a lesser degree of privacy
afforded a user at a library since library computers are often placed in very public
locations so that the appropriateness of their use may be molnitored.

For at least those reasons stated above, Internet access by county employees in the
workplace and  Internet access at the county public library do not appear to be equal.  It
appears that personal use of Internet access by county employees in the workplace
would result in the employees obtaining a financial benefit which would be available to
them only by virtue of holding their official position.  The employees would then be in
violation of ORS 244.040(1)(a).

QUESTION No.2: Are there any means by which county employees could utilize access
to the Internet on publicly-owned computers in the workplace without violating
Government Standards and Practices law?
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OPINION: Yes, there are at least two ways to establish such access for county
employees which would not conflict with state law.

ORS 244.040(1)(a) prohibits a public official from using office for financial gain ...other
than official salary... .  The GSPC has interpreted official salary to include a total
compensation package, including fringe benefits. Accordingly, the county could formally
adopt Internet access for county employees as part of an overall compensation package.
 It should be pointed out, however, that the value of such Internet access might be subject
to income tax liability with the Oregon Department of Revenue and the Internal Revenue
Service.  Those agencies would have to be contacted directly for such determinations.

Another statement of in ORS 244.040(1)(a) reads ...that would not otherwise be available
but for the public officials holding of the official position or office... .  Accordingly, a second
way to permit county employees to utilize Internet access in the workplace would be to
develop a program whereby the general public could also avail themselves of Internet
access using publicly-owned computers in county workplaces.  Under this option, county
employees would not be obtaining a financial benefit  available only to them as county
employees since it would also be available to the general public. It is acknowledged,
however, that this option gives rise to many management  concerns related to county
liability and to the security of county facilities and property.

THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS CHAPTER 244 TO THE
FACTS STATED HEREIN.  OTHER LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY.  THIS
IS NOT A FORMAL ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER 244.280.  IT IS MY
PERSONAL ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE DIRECTOR OF THE OREGON
GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION.

Sincerely,

L. Patrick Hearn
Executive Director
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