
July 28, 2000

Howard L. George
Business Manager
Jackson Education Service District
101 North Grape Street
Medford, Oregon 97501

Dear Mr. George:

This letter is in response to your correspondence dated July 25, 2000 concerning
whether or not a paid school superintendent may take personal or vacation time off from
the superintendent s assigned school district and perform services, for compensation,
for another school district.

OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION STAFF OPINION
NO. 00S-018

STATED FACTS:  A superintendent from one school district is requested to provide some
consulting work for another school district.  The superintendent takes paid time off, such
as vacation time, from his school district, then uses this time to provide the requested
services to the other school district.  The superintendent then charges and receives
payment from the requesting district for those services.

RELEVANT STATUTES:  The following Oregon Revised Statutes are applicable to the
issues addressed herein:

ORS 244.020(15):  Public official  means any person who, when an alleged
violation of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political
subdivisions or any other public body of the state as an officer, employee, agent
or otherwise, and irrespective of whether the person is compensated for such
services.
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ORS 244.040:  Code of ethics; prohibited actions; honoraria.  The following
actions are prohibited regardless of whether actual conflicts of interest or potential
conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 244.120.

(1)(a)  No public official shall use or attempt to use official position or office to
obtain financial gain or avoidance of financial detriment that would not otherwise
be available but for the public official s holding of the official position or office,
other than official salary, honoraria, except as prohibited in paragraphs (b) and (c)
of this subsection, reimbursement of expenses or an unsolicited award for
professional achievement for the public official or the public official s relative, or
for any business with which the public official or a relative of the public official is
associated.

QUESTION:  Would the superintendent  violate Government Standards and Practices law
by taking vacation or personal time off to provide services to another school district for
compensation?

OPINION:  No violation of Government Standards and Practices law would occur.  In
previous advisory opinions of a similar nature, the Oregon Government Standards and
Practices Commission (GSPC) has issued guidelines related to public officials who
choose to engage in outside employment or professional activity.  Those guidelines have
been based upon Oregon law pursuant to ORS Chapter 244 and include the following:

GUIDELINES FOR OUTSIDE EMPLOYMENT OF PUBLIC OFFICIALS

1. That private business not be conducted on public time.

2. That public supplies, facilities, equipment, personnel, records or any other
public resources not be used to carry out private business.

3. That no official action toward a third party be conditioned on a private
business relationship with that third party.

4. That no confidential information be used to obtain financial benefit for the
employee.

5. That employees will notify their appointing authority in writing of a potential
or actual conflict of interest if private endeavors could or would be affected
by public employment.
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If public employees follow the GSPC s guidelines for outside employment, there will
most likely not be any violations of ORS Chapter 244.

You also state The question here is whether a public employee can be compensated
twice for the same time.  In these situations the employees are performing the same or
similar services that they provide to their current employer.   According to the stated facts,
the superintendent performs work for the other district while on leave time, either
personal or vacation, which he has earned as part of his compensation package.  This
leave time is the superintendent s and does not constitute being compensated twice for
the same time.  Nothing in ORS Chapter 244 precludes him from working during this
time as long as he adheres to the guidelines noted above.

THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS CHAPTER 244 TO THE
FACTS STATED HEREIN.  OTHER LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY.  THIS
IS NOT A FORMAL ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER 244.280.  IT IS MY
PERSONAL ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE DIRECTOR OF THE OREGON
GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION.

Sincerely,

L. Patrick Hearn
Executive Director
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