June 1, 2001

R. Charles Pearson, PLS

Clackamas County Surveyor

9101 SE Sunnybrook Blvd., Suite 428
Clackamas, Oregon 97015

Dear Mr. Pearson:
At its June 1, 2001 meeting, the Oregon Government Standards and Practices

Commission (GSPC) adopted the following advisory opinion:

OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION
ADVISORY OPINION 01A-1004

STATED FACTS: A government agency is considering replacing desk
telephones with cellular telephones in the agency s office as a cost savings
measure.

The government agency currently has employees that spend approximately 50%
of their time in the field and 50% in the office. The agency currently provides the
employees with cellular telephones for the field portion of their job duties. In the
office the employees have a standard desk telephone that is equipped with voice
mail. The employees are allowed to occasionally use the desk telephones for
personal use, in compliance with Oregon Government Standards and Practices
Commission (GSPC) Opinion 98A-1003, while in the office.

RELEVANT STATUTES: The following Oregon Revised Statutes are applicable
to the issues addressed herein:

244.020(15) Public official means any person who, when an alleged
violation of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its
political subdivisions or any other public body of the state as an officer,
employee, agent or otherwise, and irrespective of whether the person is
compensated for such services.
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244.040 Code of ethics; prohibited actions; honoraria. The following
actions are prohibited regardless of whether actual conflicts of interest or
potential conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS
244 .120:

244.040(1)(a) No public official shall use or attempt to use official position
or office to obtain financial gain or avoidance of financial detriment that
would not otherwise be available but for the public official’s holding of the
official position or office, other than official salary, honoraria, except as
prohibited in paragraphs (b) and (c) of this subsection, reimbursement of
expenses or an unsolicited award for professional achievement for the
public official or the public official s relative, or for any business with which
the public official or a relative of the public official is associated.

QUESTION: With reference to GSPC Advisory Opinion 98A-1003 what will an
employee s responsibility and liability be regarding personal telephone calls if a
currently provided desk telephone is removed and a cellular telephone provided
in its place?

OPINION: The conclusions cited in GSPC Advisory Opinion 98A-1003 will still
apply. If the agency is providing the employees with cellular telephones only and
not regular desk telephones we believe that the rules cited under Telephones in
advisory opinion 98A-1003 also apply to cellular telephones. The employer may
allow employees to use the cellular telephones to talk to family members, make
medical appointments, schedule service technicians, confer with a child s school
and take care of any of a variety of other matters which can only be
accomplished during regular working hours without such usage being prohibited
by law. In this situation it would be less disruptive to permit employees to make
such personal calls from the cellular telephones than to require an employee to
take a break or leave from work to take care of personal matters.

Personal telephone calls made during working hours from public employers
telephones should be brief and infrequent . Personal long distance calls, even if
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the employee reimburses the agency for the cost of such calls, may not be made
on agency telephones.

If the agency chooses a cellular telephone plan that includes long distance
telephone calls at no extra charge the employees would be prohibited from using
this service for personal calls. If the employee used this service the employee
would be receiving a financial gain or avoiding a financial detriment and would
be in violation of ORS 244.040(1)(a).

THIS OPINION IS ISSUED BY THE OREGON GOVERNMENT STANDARDS
AND PRACTICES COMMISSION PURSUANT TO ORS 244.280. A PUBLIC
OFFICIAL OR BUSINESS WITH WHICH A PUBLIC OFFICIAL IS
ASSOCIATED SHALL NOT BE LIABLE UNDER ORS CHAPTER 244 FOR
ANY ACTION OR TRANSACTION CARRIED OUT IN ACCORDANCE WITH
THIS OPINION. THIS OPINION IS LIMITED TO THE FACTS SET FORTH
HEREIN.

Issued by Order of the Oregon Government Standards and Practices

Commission at Salem, Oregon on the _________ day of
, 2001.
Katherine E. Tennyson, Chairperson Date

Lynn Rosik, Assistant Attorney General Date
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