
 
 
 
May 31, 2002 
 
 
 
Dave Kanner 
Deputy County Administrator 
Jackson County 
10 S. Oakdale, Rm. 214 
Medford, Oregon 97501 
 
 
 
Dear Mr. Kanner: 
 
At its May 31, 2002 meeting, the Oregon Government Standards and Practices 
Commission (GSPC) adopted the following advisory opinion: 
 
 
OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION 
ADVISORY OPINION NO. 02A-1005 
 
 
STATED FACTS:  The various departments within a county government have fax 
machines.  Some departments have a practice that allows employees the personal use 
of the fax machines.  The conditions required for this personal use are that it must be 
infrequent, the matter must be one that needs to be resolved during business hours and 
the calls are to be local. 
 
The county airport has established a fee schedule for the use of the department fax 
machine.  The fees were established to accommodate the requests of traveling public 
patrons of the airport.  The department adopted a policy that granted the employees 
permission to use the department fax machine under the same conditions as offered to 
the public. 
 
The county wishes to formulate a policy for all agencies addressing the personal use of 
fax machines by employees that would conform to the provisions of ORS Chapter 244. 
 
 
RELEVANT STATUTES: 
 

244.020(15) “’Public official’ means any person who, when an alleged violation of 
this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political 
subdivisions or any other public body of the state as an officer, employee, agent 
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or otherwise, and irrespective of whether the person is compensated for such 
services.” 

 
244.040 “Code of ethics; prohibited actions; honoraria. The following actions 
are prohibited regardless of whether actual conflicts of interest or potential 
conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 244.120:” 

 
244.040(1)(a) “No public official shall use or attempt to use official position or 
office to obtain financial gain or avoidance of financial detriment that would not 
otherwise be available but for the public official's holding of the official position or 
office, other than official salary, honoraria, except as prohibited in paragraphs (b) 
and (c) of this subsection, reimbursement of expenses or an unsolicited award 
for professional achievement for the public official or the public official’s relative, 
or for any business with which the public official or a relative of the public official 
is associated.” 

 
QUESTION NO. 1:  Would there be circumstances under which county employees 
could make personal use of their department fax machines without violating Oregon 
Government Standards and Practices laws? 
 
OPINION:  Yes.  The circumstances under which this practice would be permitted would 
have to mirror the circumstances under which public use would be permitted. 
 
ORS 244.040(1)(a) prohibits all public officials in the State of Oregon from using their 
official position to obtain a financial benefit or avoid a financial detriment if the 
opportunity to do so arises only because of the holding of the position.  Generally, if a 
public official made personal use of the public employer’s fax machine it would be a 
violation of this statute.  In a previous ruling by the Oregon Supreme Court, the justices 
indicated that a public official could not avail himself/herself to any of the assets and 
resources of the public employer that would not be available to a similarly situated 
private individual. 
 
While personal use of an agency fax machine can be approached much like that of a 
telephone or computer there is one important difference.  Commercial businesses 
charge appreciably more for this service than would be paid for a local telephone call.  
For example, a business which offers customers the service of sending and receiving 
faxes might charge $3.00 for the first page and $1.00 for succeeding pages, etc. 
 
Any countywide policy on the personal use of fax machines must apply the same criteria 
to county employees as is applied to private individuals.  Whether a use fee is charged 
or the service is offered free of charge makes no difference. 
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QUESTION NO. 2:  Would the county employees be in violation of Oregon Government 
Standards and Practices laws if the county departments established a fee schedule for 
the personal use of fax machines that excluded public use? 
 
OPINION:  As was discussed in the previous question, public officials are prohibited, by 
ORS 244.040(1)(a), from realizing a financial gain by availing themselves to assets and 
resources of the public employer that would not be available to them but for the public 
position held. 
 
The county could establish a fee schedule that would allow only public officials to pay 
for the personal use of the county fax machines.  If the county established a fee 
schedule for the use of fax machines the fee schedule must be equal to or exceed the 
prevailing rates offered at commercial businesses.  In establishing rates equal to those 
available commercially, the employees can avoid realizing the financial gain that is 
prohibited by ORS 244.040(1)(a). 
 
THIS OPINION IS ISSUED BY THE OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND 
PRACTICES COMMISSION PURSUANT TO ORS 244.280.  A PUBLIC OFFICIAL OR 
BUSINESS WITH WHICH A PUBLIC OFFICIAL IS ASSOCIATED SHALL NOT BE 
LIABLE UNDER ORS CHAPTER 244 FOR ANY ACTION OR TRANSACTION 
CARRIED OUT IN ACCORDANCE WITH THIS OPINION.  THIS OPINION IS LIMITED 
TO THE FACTS SET FORTH HEREIN.  OTHER LAWS OR REGULATIONS NOT 
WITHIN THE JURISDICTION OF THE GSPC MAY ALSO APPLY. 
 
Issued by Order of the Oregon Government Standards and Practices Commission at 
Salem, Oregon on the 31st day of May, 2002. 
 
 
 
 
_______________________________________ 
Katherine E. Tennyson, Chairperson 
 
 
 
 
_______________________________________ 
Lynn Rosik, Assistant Attorney General 
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