
 
 
 
 
 
February 7, 2006 
 
 
 
Michael L. Schneyder 
Josephine County Assessor 
Courthouse, 500 N.W. 6th Street 
Grants Pass, Oregon 97526 
 
Dear Mr. Schneyder: 
 
This is in response to your correspondence dated January 17, 2006 regarding 
county commissioners acting as members of the Budget Committees and 
approving salary adjustments for elected officials of the county. 
 
OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION 
STAFF OPINION NO. 06S-002 
 
STATED FACTS:  A county has a budget committee that is formed under 
provisions of ORS Chapter 294 and guidelines provided in an Oregon 
Department of Revenue manual on local budgeting law. 
 
The budget committee is comprised of the three county commissioners and three 
appointed citizens of the county.  The passage of any budget issue before the 
committee requires four affirmative votes. 
 
The budget committee approves the level of compensation for elected officials in 
the county.  This means that the elected commissioners act on any changes to 
their own compensation, both as members of the budget committee and later 
when approving the final budget as the board of commissioners. 
 
RELEVANT STATUTES:  The following Oregon Revised Statutes (ORS) are 
applicable to the issues that are addressed in this opinion: 
 

244.020(1) " ‘Actual conflict of interest’ means any action or any decision 
or recommendation by a person acting in a capacity as a public official, 
the effect of which would be to the private pecuniary benefit or detriment 
of the person or the person's relative or any business with which the 
person or a relative of the person is associated unless the pecuniary 
benefit or detriment arises out of circumstances described in subsection 
(14) of this section.” 
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244.020(14) " ‘Potential conflict of interest’ means any action or any 
decision or recommendation by a person acting in a capacity as a public 
official, the effect of which could be to the private pecuniary benefit or 
detriment of the person or the person's relative, or a business with which 
the person or the person's relative is associated, unless the pecuniary 
benefit or detriment arises out of the following:” 

 
244.020(15) “ ‘Public official’ means any person who, when an alleged 
violation of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its 
political subdivisions or any other public body of the state as an officer, 
employee, agent or otherwise, and irrespective of whether the person is 
compensated for such services.” 

 
244.040 “Code of ethics; prohibited actions; honoraria.  The following 
actions are prohibited regardless of whether actual conflicts of interest or 
potential conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 
244.120:” 

 
244.040(1)(a) “No public official shall use or attempt to use official position 
or office to obtain financial gain or avoidance of financial detriment that 
would not otherwise be available but for the public official's holding of the 
official position or office, other than official salary, honoraria, except as 
prohibited in paragraphs (b) and (c) of this subsection, reimbursement of 
expenses or an unsolicited award for professional achievement for the 
public official or the public official’s relative, or for any business with which 
the public official or a relative of the public official is associated.” 

 
244.120 “Methods of handling conflicts; generally; application to 
elected officials or members of boards. (1) Except as provided in 
subsection (2) of this section, when met with an actual or potential conflict 
of interest, a public official shall:” 

 
244.120(2) “An elected public official, other than a member of the 
Legislative Assembly, or an appointed public official serving on a board or 
commission, shall:” 

 
244.120(2)(b) “When met with an actual conflict of interest, announce 
publicly the nature of the actual conflict and:” 

 
244.120(2)(b)(A) “Except as provided in subparagraph (B) of this 
paragraph, refrain from participating as a public official in any discussion 
or debate on the issue out of which the actual conflict arises or from voting 
on the issue.” 
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QUESTION:  Would a county commissioner violate Government Standards and 
Practices law by participating, both as a member of the budget committee and 
later as a member of the board of commissioners, in discussions on and passage 
of the county’s budget when it may impact the commissioner’s official salary? 
 
OPINION:  Government Standards and Practices law has two provisions that 
could apply.  One prohibits public officials from using or attempting to use an 
official position to accept a financial gain that would not otherwise be available 
but for holding the public position.  One of four exceptions is official salary.  It 
appears that if county commissioners participate on actions regarding their own 
compensation, it would not constitute using an official position to receive a 
prohibited financial gain. 
 
The second provision that could apply provides that a public official is met with a 
conflict of interest when participating in any action or any decision or 
recommendation in which there would be an impact on the public official’s 
personal financial interests [see ORS 244.020(1)].  When public officials are met 
with this actual conflict of interest, they must disclose the nature of the conflict 
and refrain from further participation in action on the issue [see ORS 
244.120(2)(b) and ORS 244.120(2)(b)(A)]. 
 
With regard to the county commissioners voting on issues related to their own 
official salary, the perception is that the county commissioners would be met with 
an actual conflict of interest.  This would require each county commissioner to 
publicly disclose the nature of the conflict of interest and refrain from further 
participation. 
 
It does not appear that the circumstances presented in the stated facts were 
anticipated when the language of the relevant statutes was written and adopted.  
One county commissioner must vote to refer the proposed budget to the board of 
commissioners and then a majority of commissioners must vote to approve the 
budget.  The board of commissioners for the county is the only lawful authority to 
approve the expenditure of the county’s public funds.  Accordingly, the 
procedures prescribed in ORS 244.120 for disclosure and not participating in the 
discussion and passage of the county budget would not appear to be practicable, 
since every county commissioner would be met with an actual conflict of interest. 
 
The Oregon Supreme Court issued an opinion in the matter of Oregon State 
Police Officers Association v. State of Oregon. 323 OR 356 (1996).  This case 
was a challenge to a ballot initiative passed by the Oregon voters in 1994 which 
required public employees to pick up the 6% contribution to the Public 
Employees Retirement System (PERS).  In that opinion, the court acknowledged 
that its own members were also public employees and members of PERS.  The 



Michael L. Schneyder 
GSPC Staff Opinion 06S-002 
February 7, 2006 
Page  4 
 
 
court noted that each justice would be financially impacted by the outcome of the 
litigation at hand.  The court further stated that because there was no alternative 
tribunal to make the ruling they were about to render, a “rule of necessity” 
authorized the justices to decide the issues. 
 
It appears that such a “rule of necessity” would apply in answers to the questions 
raised in this opinion request.  According to the stated facts, the county 
commissioners are required to participate in the county budget committee and at 
least one must vote for the budget to be referred to the board of commissioners.  
The board of commissioners has sole authority to approve the budget and any 
subsequent expenditure of the county’s public money.  While the individual 
county commissioners would be financially impacted by the outcome of official 
action, the “rule of necessity” would be applicable in these circumstances. 
 
THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS 244 TO 
THE FACTS STATED HEREIN.  ANY RELEVANT INFORMATION, WHICH 
WAS NOT INCLUDED BY THE REQUESTER OF THIS OPINION IN THE 
STATED FACTS, COULD COMPLETELY CHANGE THE OUTCOME OF THIS 
OPINION.  OTHER LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY.  THIS IS 
NOT A FORMAL ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER 
244.280.  THIS OPINION DOES NOT EXEMPT A PUBLIC OFFICIAL FROM 
LIABILITY UNDER ORS CHAPTER 244 FOR ANY ACTION OR 
TRANSACTION CARRIED OUT IN ACCORDANCE WITH THIS OPINION.  
THIS OPINION IS ONLY MY PERSONAL ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE 
DIRECTOR OF THE OREGON STANDARDS AND PRACTICES 
COMMISSION. 
 
Please contact this office again if you would like this opinion submitted to the 
Government Standards and Practices Commission for adoption as a formal 
advisory opinion pursuant to ORS 244.280. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
L. Patrick Hearn 
Executive Director 
 
LPH/dc 06S-002 


