
 
 
 
 
 
 
 
 
July 28, 2008 
 
 
 
 
 
Dr. Gary Andeen 
President 
Oregon Independent Colleges Association 
7150 SW Hampton Street, Suite # 101 
Portland, Oregon 97223 
 
Dear Dr. Andeen: 
 
This is in response to your correspondence dated July 7, 2008, regarding how the 
provisions of Oregon Government Ethics law may apply when payments are provided to 
public school teachers who perform as mentors to student teachers by the colleges or 
universities in which the student teachers are enrolled. 
 
The Oregon Government Ethics Commission issued Staff Advisory Opinion No. 08S-
002 on June 18, 2008, to address issues nearly identical to those issues raised in your 
request.  The only substantive change to the stated facts provided in your request was 
that teachers employed by private schools may have a similar opportunity to obtain 
compensation for supervising student teachers. 
 
OREGON GOVERNMENT ETHICS COMMISSION STAFF ADVISORY OPINION NO. 
08S-004 
 
STATED FACTS:  The president of the Oregon Independent Colleges Association 
indicated that, Oregon colleges and universities that offer degree or certification 
programs in education require supervised teaching experiences for their students in 
order to satisfy state licensing requirements.  These colleges and universities establish 
relationships or contracts with public school districts in order to place student teachers 
under the supervision of certified, K-12, public school teachers.  Teachers employed by 
private schools may have the opportunity to supervise student teachers if individual 
colleges or universities obtain approval to place their student teachers in a specific 
private school under the supervision of a certified, K-12, private school teacher. 
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Certified teachers mentor the student teachers who gain progressive responsibility in 
the school classroom.  The student teacher provides varying levels of instruction to 
pupils.  Mentor teachers guide and monitor student teacher progress, reporting this 
information to the appropriate college or university liaison. 
 
In return for the mentoring services of the certified teacher, the colleges and universities 
offer compensation in the form of payments or educational credit vouchers, which would 
allow the mentor teacher to enroll in classes at no cost at the college or university. 
 
QUESTION:  Would a public school teacher violate Oregon Government Ethics law by 
accepting compensation from a college or university for mentoring a student teacher for 
that college or university? 
 
ANSWER:  A person employed as a public school teacher meets the definition of a 
public official as provided in ORS 244.020(13) and as a public official a teacher must 
comply with Oregon Government Ethics law. 
 
ORS 244.040(1) prohibits a teacher as a public official from using or attempting to use 
the teacher’s position to obtain a financial gain or to avoid a financial detriment for the 
teacher, if the opportunity for financial gain or avoidance of a financial detriment would 
not otherwise be available but for the teacher’s holding an official position. 
 
A teacher as a public official is allowed some financial benefits as identified in ORS 
244.040(2), such as, any part of their official compensation package as determined by 
the public body or the school district they serve, reimbursed expenses, limited honoraria 
and unsolicited awards for professional achievement. 
 
The stated facts indicate that the public school teacher would not have the opportunity 
to mentor student teachers, but for holding the position as a certified teacher in the 
public school.  The college or university establishes relationships or agreements with 
the teacher’s school district employer.  The teacher has the use of the school district 
classroom and resources.  The teacher receives compensation from the school district 
for the same time spent on mentoring a student teacher.  While certified teachers in 
private schools may have a similar opportunity to mentor student teachers, teachers, as 
public officials in public schools, are prohibited by ORS 244.040(1) from using their 
governmental employer’s time and resources to engage in a personal income producing 
venture. 
 
The Commission has offered guidelines for public officials, who wish to engage in 
personal income producing ventures, to follow if they wish to avoid violating 244.040(1). 
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GUIDELINES FOR OUTSIDE EMPLOYMENT OF PUBLIC OFFICIALS 
 
 
1. Public officials are not to engage in private business interests or other 

employment activities on their governmental agency’s time. 
 
2. A governmental agency’s supplies, facilities, equipment, employees, records or 

any other public resources are not to be used to engage in private business 
interests. 

 
3. The position as a public official is not to be used to take official action that could 

have a financial impact on a private business with which you, a relative or 
member of your household are associated. 

 
4. Confidential information gained as a public official is not to be used to obtain a 

financial benefit for the public official, a relative or member of the public official’s 
household or a business with which any are associated. 

 
5. When participating in an official capacity and met with a potential or actual 

conflict of interest related to a personal business the public official must disclose 
the nature of the conflict of interest using one of the following methods: 

 
 Employees of governmental agencies must give written notice to their 

appointing authority. 
 

 Elected or appointed public officials must publicly disclose once during 
each meeting convened by the governing body they serve. 

 
 
ORS 244.040(1) prevents public school teachers from receiving direct compensation in 
any form from colleges or universities for mentoring student teachers as described in 
the stated facts.  If the payment is provided by the college or university to the school 
district and the school district distributes the compensation to the teachers as an 
element of their official compensation package, the teachers would not be prohibited 
from accepting the payment from the school district that employs them.  Any financial 
benefit offered to public school teachers for services provided in mentoring student 
teachers is not a gift as defined in ORS 244.020(5)(a)(A) because the financial benefit is 
offered in return for the services provided. 
 
The statutes and rules cited in this opinion are provided as an addendum to this letter. 
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THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS 244 TO THE 
FACTS STATED HEREIN.  ANY RELEVANT INFORMATION, WHICH WAS NOT 
INCLUDED BY THE REQUESTER OF THIS OPINION IN THE STATED FACTS, 
COULD COMPLETELY CHANGE THE OUTCOME OF THIS OPINION.  OTHER 
LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY.  THIS IS NOT A FORMAL 
ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER 244.280.  THIS OPINION 
DOES NOT EXEMPT A PUBLIC OFFICIAL FROM LIABILITY UNDER ORS 
CHAPTER 244 FOR ANY ACTION OR TRANSACTION CARRIED OUT IN 
ACCORDANCE WITH THIS OPINION.  THIS OPINION IS ONLY MY PERSONAL 
ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE DIRECTOR OF THE OREGON GOVERNMENT 
ETHICS COMMISSION. 
 
Please contact this office again if you would like this opinion submitted to the Oregon 
Government Ethics Commission for adoption as a formal advisory opinion pursuant to 
ORS 244.280. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Ronald A. Bersin 
Executive Director 
 
RAB/dt 08S-004 
 

ADDENDUM 
 
 
 
RELEVANT STATUTES:  The following Oregon Revised Statutes (ORS) and Oregon 
Administrative Rules (OAR) are applicable to the issues that are addressed in this 
opinion: 
 

OAR 199-005-0035(3) an “official compensation package” means the wages and 
other benefits provided to the public official.  To be part of the public official’s 
“official compensation package”, the wages and benefits must have been 
specifically approved by the public body in a formal manner, such as through a 
union contract, an employment contract, or other adopted personnel policies that 
apply generally to employees or other public officials.  “Official compensation 
package” also includes the direct payment of a public official’s expenses by the 
public body, in accordance with the public body’s policies. 
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244.020(5)(a) “Gift” means something of economic value given to a public official 
or a relative or member of the household of the public official: 
 
244.020(5)(a)(A) Without valuable consideration of equivalent value, including 
the full or partial forgiveness of indebtedness, which is not extended to others 
who are not public officials or the relative or members of the household of public 
officials on the same terms and conditions; or 
 
244.020(5)(a)(B) For valuable consideration less than that required from others 
who are not public officials. 

 
244.020(13) “Public official” means any person who, when an alleged violation of 
this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political 
subdivisions or any other public body as defined in ORS 174.109 as an elected 
official, appointed official, employee, agent or otherwise, irrespective of whether 
the person is compensated for the services. 

 
244.040 Prohibited use of official position or office; exceptions; other 
prohibited actions. (1) Except as provided in subsection (2) of this section, a 
public official may not use or attempt to use official position or office to obtain 
financial gain or avoidance of financial detriment for the public official, a relative 
or member of the household of the public official, or any business with which the 
public official or a relative or member of the household of the public official is 
associated, if the financial gain or avoidance of financial detriment would not 
otherwise be available but for the public official’s holding of the official position or 
office. 

 
244.040(2)(a) Any part of an official compensation package as determined by the 
public body that the public official serves. 

 
244.040(2)(b) The receipt by a public official or a relative or member of the 
household of the public official of an honorarium or any other item allowed under 
ORS 244.042. 

 
244.040(2)(c) Reimbursement of expenses. 

 
244.040(2)(d) An unsolicited award for professional achievement. 

 


