
 
 
 
 
 
 
March 5, 2009 
 
 
 
Randall Tosh 
City Attorney 
555 Liberty Street SE 
Salem, OR  97301 
 
Dear Mr. Tosh, 
 
This is in response to your correspondence dated November 4, 2008 regarding 
proposed policy regarding the use of electronic telecommunications devices by City 
employees and volunteers. 
 
OREGON GOVERNMENT ETHICS COMMISSION STAFF OPINION NO. 09S-001 
 
STATED FACTS:  The City of Salem has written administrative policies regarding the 
use of electronic telecommunications devices (ETDs).  The city is in the process of 
formally adopting a new policy regarding the use of electronic telecommunications 
devices when conducting city business. The policy affirms that city electronic 
telecommunication devices are for official business.  This policy will affect all city 
elected and appointed officials, employees, volunteers and city agents who use city-
owned or city-provided ETDs.  The policy clearly states that the definition of “public 
official” applies to all city employees and volunteers. 
 
The term “ETDs” includes all electronic telecommunication devices, including, but not 
limited to, telephones, wireless telephones, Blackberrys, iPhones, personal digital 
assistants, includes voice mail connected with the use of telephones and cell phones. 
 
The City of Salem has one general policy that establishes the rules for use of city-
owned and city-provided electronic telecommunications devices.  The distinction 
between city-owned and city-provided is that an ETD is city-provided if the city pays the 
employee $39.00 per month and the employee purchases his/her own device and is 
reimbursed by the city for use of the device on city business. 
 
The City of Salem has three cell phone voice and data options for city employees.  Each 
department head has the authority to select one or more of the options for city-owned or 
city-provided cell phone use.  The options are as follows: 
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• Option 1- The city provides a single line wireless telephone. 
 

• Option 2- The city provides a reimbursement for a personally owned wireless 
telephone used for conducting city business. 

 
• Option 3- The city adds a line to an employee’s personal wireless telephone. 

 
NOTE: The Electronic Telecommunication Device usage policy is attached to this 
opinion as part of these stated facts. 
 
QUESTION:  Would city public officials, employees and volunteers, violate Oregon 
Government Ethics law if they use Electronic Telecommunications Devices in the 
manner prescribed in the city’s policy? 
 
ANSWER:  Oregon Government Ethics Commission has applied the provisions in ORS 
244.040(1) [previously ORS 244.040(1)(a)] to a public official who makes personal use 
of a government agencies resources, such as the electronic telecommunications 
devices that are addressed in the city’s policy. 
 
All of the city’s employees and volunteers would meet the definition of a public official as 
provided in ORS 244.020(13) [previously ORS 244.020(15)].  All public officials must 
comply with the provisions in ORS Chapter 244.  ORS 244.040(1) prohibits city 
employees and volunteers from using or attempting to use their official positions or 
offices to obtain financial gain or to avoid a personal financial cost if the opportunity for 
the financial benefit would not otherwise be available but for their holding of an official 
position or office with the city.  This prohibition also extends to the use of an official 
position or office that would result in a financial benefit to a public official’s relative or 
member of the household or any business with which they, a relative or member of their 
household is associated. 
 
The Commission has applied ORS 244.040(1) to the personal use of electronic 
telecommunications devices since and before the adoption of Commission Advisory 
Opinion 98A-1003.  A city employee or volunteer who complies with the city policy on 
the use of electronic telecommunications devices would also avoid violating ORS 
244.4040(1) based on the following analysis: 
 

• The policy restricts a city employee or volunteer from the personal use of the 
land line devices, other than that use that is brief and infrequent.  This provision 
reflects the application of ORS 244.040(1) that was provided in Commission 
Advisory Opinion 98A-1003. 

 
• The policy addresses the city’s providing employees and volunteers with various 

wireless devices [telephones, Blackberrys, Iphones, personal digital assistants 
(PDA)] for the conduct of official business.  The personal use is restricted to the 
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“brief and infrequent” standard and also requires the employee to reimburse the 
city for any inadvertent costs related to personal use.  This policy provision would 
insure that the employee or volunteer does not avoid a personal cost through the 
use of city owned wireless devices.  [Administrative Policy and Procedures, 
Section 4.2, Option 1] 

 
• The policy addresses personally owned wireless devices [telephones, 

Blackberrys, Iphones, personal digital assistants (PDA)] which have been 
purchased with a monthly $39.00 allowance paid by the city.  The employee may 
also use these personal devices for official business.  This policy provision would 
insure that the employee or volunteer does not avoid a personal cost because 
the monthly allowance is a taxable portion of the employee’s compensation and 
the device is personally owned by the employee or volunteer.  [Administrative 
Policy and Procedures, Section 4.2, Option 2] 

 
• The policy addresses personally owned wireless devices with the city adding and 

paying for a second line on the device with a separate number for the conduct of 
official business.  The personal use is restricted to the same “brief and 
infrequent” standard and as the city pays for the costs related to the second line.  
This policy provision would insure that the employee or volunteer does not avoid 
a personal cost because the employee or volunteer bear the expense for the 
device and the primary service plan.  [Administrative Policy and Procedures, 
Section 4.2, Option 3] 

 
Each public official is responsible for compliance with the provisions of Oregon 
Government Ethics law.  Some government agencies adopt policies that guide the 
agency's public officials in the decisions made on matters regulated by ORS Chapter 
244.  Those policies may be more restrictive than the law but they often provide clear 
guidance for public officials so as to avoid unintended violations.  Any policy adopted by 
a government agency must not be less restrictive than the provisions in the law as that 
could cause the agency's employees to commit violations. 
 
The City of Salem administrative policy and procedure regarding electronic 
telecommunications device usage would be in compliance with Oregon Government 
Ethics law. 
 
The statutes cited in this opinion are provided as an addendum to this Commission 
Advisory Opinion. 
 
 
 
 
 



Randall Tosh 
Staff Opinion 09S-0001 
March 5, 2009 
Page 4 
 
THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS 244 TO THE 
FACTS STATED HEREIN.  ANY RELEVANT INFORMATION, WHICH WAS NOT 
INCLUDED BY THE REQUESTER OF THIS OPINION IN THE STATED FACTS, 
COULD COMPLETELY CHANGE THE OUTCOME OF THIS OPINION.  OTHER 
LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY.  THIS IS NOT A FORMAL 
ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER 244.280.  THIS OPINION 
DOES NOT EXEMPT A PUBLIC OFFICIAL FROM LIABILITY UNDER ORS 
CHAPTER 244 FOR ANY ACTION OR TRANSACTION CARRIED OUT IN 
ACCORDANCE WITH THIS OPINION.  THIS OPINION IS ONLY MY PERSONAL 
ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE DIRECTOR OF THE OREGON GOVERNMENT 
ETHICS COMMISSION. 
 
Please contact this office again if you would like this opinion submitted to the Oregon 
Government Ethics Commission for adoption as a formal advisory opinion pursuant to 
ORS 244.280. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Ronald A. Bersin 
Executive Director 
 
RAB/th 09S-001 
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ADDENDUM 
 
RELEVANT STATUTES: The following Oregon Revised Statutes (ORS) are applicable 
to the issues that are addressed in this opinion: 
 
244.010 Policy. (1) The Legislative Assembly declares that service as a public official is 
a public trust and that, as one safeguard for that trust, the people require all public 
officials to comply with the applicable provisions of this chapter. 
 
244.020(13) “Public official” means any person who, when an alleged violation of this 
chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political subdivisions or any 
other public body of the state as an officer, employee, agent or otherwise, and 
irrespective of whether the person is compensated for such services. 
 
244.020(14) “Relative” means: 
 

(a) The spouse of the public official; 
 

(b) The domestic partner of the public official; 
 

(c) Any children of the public official or of the public official’s spouse; 
 

(d) Siblings, spouses of siblings or parents of the public official or of the public 
official’s spouse; 

 
(e) Any individual for whom the public official has a legal support obligation; or 

 
(f) Any individual for whom the public official provides benefits arising from the 
public official’s public employment or from whom the public official receives 
benefits arising from that individual’s employment. 

 
244.040 Prohibited use of official position or office; exceptions; other prohibited 
actions. (1) Except as provided in subsection (2) of this section, a public official may 
not use or attempt to use official position or office to obtain financial gain or avoidance 
of financial detriment for the public official, a relative or member of the household of the 
public official, or any business with which the public official or a relative or member of 
the household of the public official is associated, if the financial gain or avoidance of 
financial detriment would not otherwise be available but for the public official’s holding of 
the official position or office. 
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244.040(2) Subsection (1) of this section does not apply to: 
 

(a) Any part of an official compensation package as determined by the public 
body that the public official serves. 

 
 
(b) The receipt by a public official or a relative or member of the household of the 
public official of an honorarium or any other item allowed under ORS 244.042. 

 
(c) Reimbursement of expenses. 

 
(d) An unsolicited award for professional achievement. 

 
(e) Gifts that do not exceed the limits specified in ORS 244.025 received by a 
public official or a relative or member of the household of the public official from a 
source that could reasonably be known to have a legislative or administrative 
interest in a governmental agency in which the official holds any official position 
or over which the official exercises any authority. 

 
(f) Gifts received by a public official or a relative or member of the household of 
the public official from a source that could not reasonably be known to have a 
legislative or administrative interest in a governmental agency in which the official 
holds any official position or over which the official exercises any authority. 

 
(g) The receipt by a public official or a relative or member of the household of the 
public official of any item, regardless of value, that is expressly excluded from the 
definition of “gift” in ORS 244.020. 

 
(h) Contributions made to a legal expense trust fund established under ORS 
244.209 for the benefit of the public official. 


