
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
 

Q: What is a credential? 

A:The terms “credentialed” and “credentialing” mean having provided, or providing, 
respectively, documentation that identifies personnel, and authenticates and verifies 
the qualifications of such personnel by ensuring that such personnel possess a 
minimum common level of training, experience, physical and medical fitness, and 
capability appropriate for a particular position. 

Q: NIMS Credentialing Guidelines: Who does it apply to? 

A: By law, 6 U.S.C. § 320, NIMS Credentialing Guidelines are mandatory for each 
Federal Department and Agency with responsibilities under the National Response 
Framework to ensure incident management personnel, emergency response 
providers, other personnel (including temporary personnel), and resources likely 
needed to respond to a natural disaster, act of terrorism, or other manmade disaster 
are credentialed.   

They are voluntary and highly encouraged for Federal Legislative and Judicial 
Branches, State, local, tribal, private sector partners, and non-governmental 
organizations.   

Q: Are non-Federal agencies required to comply with the Federal Information 
Processing Standards?  

A: Non-Federal entities are not required to comply with the Federal Information 
Processing Standards 201 (FIPS-201), an open technical standard used by Federal 
officials for uniform credentialing and access control.  However, the Department of 
Homeland Security (DHS)/Federal Emergency Management Agency (FEMA) 
strongly encourages them to do so, in order to leverage the Federal investment in the 
FIPS-201 infrastructure and facilitate interoperability for personnel deployed outside 
their home jurisdiction.  

Q: How do I get more information on the FIPS-201 standards for non-federal 
entities? 

The following website provides information on the FIPS-201 standard. 

http://www.cio.gov/documents_details.cfm/uid/1F4376A0-2170-9AD7-
F2D502311E4D26E9/structure/Information%20Technology/category/HSPD-12 

 

 

 



Q: Why did FEMA publish these Guidelines? 

A: The FEMA Administrator is responsible for ensuring the development and 
implementation of credentialing of emergency response providers, as specified by Title 
IV (Section 408) of Public Law 110-53 (6 U.S.C. § 320).  Section 320 also calls on the 
Administrator to “provide standards” and “detailed written guidance.”  In addition, Public 
Law 110-53 (6 U.S.C. § 320) requires the FEMA Administrator to provide expertise and 
technical assistance. 

Q: What if I am an emergency responder deployed through the Emergency 
Management Assistance Compact (EMAC)? 
 
A: Any person credentialed and authorized for deployment through EMAC meets the 
requirements as specified in the National Incident Management System (NIMS) 
Guideline for the Credentialing of Personnel.   

Q: What alternatives are there for non-Federal entities? 

A: State, local, and tribal jurisdictions and private sector entities are encouraged to use 
the Federal Chief Information Officer’s Personal Identification Verification Interoperable 
(PIV-I) guidance to develop credentials similar to the Federal Government’s PIV-I cards 
to promote consistency.  For more information please refer to the following site: 
http://csrc.nist.gov/. 

Q: Are credentials interoperable? 

A: To support issues of “trust” between public and private-sector issued identity 
credentials, the Federal Government has published PIV-I.  The guidance advocates a set 
of minimum technical and process requirements to support uniform acceptance and trust 
of non-Federally issued identity cards or documents.  If followed, the PIV-I guidance 
provides a supporting framework for technical interoperability with the nearly 10 million 
Federally credentialed uniformed and civilian employees and contractors.  It supports 
enhanced integration and reduced costs in day-to-day operations as well as during 
response and incident management. 

To achieve an interoperable and consistent national system, State, local and tribal 
governments and private sector entities are encouraged, to the maximum degree possible, 
to follow the Federal standard FIPS 201/Homeland Security Presidential Directive-12 and 
General Services Administration approved PIV-I.  When this is not possible, non PIV-I 
organizations are asked to issue identification that matches, as closely as possible, the 
format of PIV-I cards. 



Q: Where else can I find information on credentialing? 

A: NIMS guidance on credentialing, NIMS Guide 0002 (National Credentialing 
Definition and Criteria http://www.fema.gov/pdf/emergency/nims/ng_0002.pdf), and this 
guideline refer to the identification and qualification information.  NIMS guidance on 
credentialing does not confer the authority or privilege to practice any profession.  The 
receiving department, agency, or jurisdiction responsible for access control can extend 
privilege or authorization to response personnel if they have not been deployed through 
EMAC.  

Q: Is there a representative I can speak to about these guidelines if I still have 
questions? 

A: Each FEMA Region has a NIMS Coordinator that may be contacted at each region per 
the following link: http://www.fema.gov/emergency/nims/NIMScoordinators.shtm 


