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Dear Mr. Doak: 

 

You ask whether there are circumstances in which a unit of local government can appropriate 

funds from a dedicated library levy for other purposes.  The example you give involves a voter 

approved two-year serial levy that “would be used entirely to fund the Tillamook County Library 

system.”  In this example, the ballot title and explanation clearly designate the levy funds for 

library purposes.  For the reasons developed below, we conclude that the county commissioners 

cannot appropriate funds from such a dedicated library levy for other county purposes. 

 

We have previously addressed the use of levy funds approved by the voters for specific purposes, 

in the context of “A” ballot and “B” ballot measures.  We concluded that where a ballot title for a 

levy measure specifies the purpose for which the money raised will be spent, the taxing unit is 

legally bound by that limitation and the money cannot be spent for other purposes.  43 Op Atty 

Gen 183 (1983).  Underlying this conclusion is the premise that when the legislature requires a 

request for levy authorization to be accompanied by a ballot title, it must intend that the voters be 

informed of the purpose for which the money would be used.  Having done so, it must have 

intended that such purpose be subsequently adhered to if the measure is approved.  “We are 

certain that the legislature did not intend the ballot title simply to afford the taxing unit an 

opportunity to engage in nonbinding rhetoric.”  43 Op Atty Gen 183, 185 (1983).
1
 

 

The conclusion that officials are bound by the purposes stated in a voter-approved levy, is 

consistent with ORS 294.100(1), which provides: 

 
(1) It is unlawful for any public official to expend any money in excess of the amounts, or 

for any other or different purpose than provided by law. 

 

A violation of the above provision renders the local government official subject to civil liability 

at the suit of the local district attorney or a taxpayer. 

 

In Tuttle v. Beem, 144 Or 145, 2 P2d 12 (1933), the Oregon Supreme Court found that: 
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This statute and this constitutional provision [Oregon Constitution Article IX, section 3] 

promulgate a public policy rendering it unlawful for public officials to use any money 

exacted by tax laws for a specific purpose for any other purpose. 

 

144 Or at 15 

 

The court in the Tuttle case held that a school district could not spend money for a project not 

included in its budget as approved by voters in accordance with the financing procedure then 

applicable.  Such a levy constitutes a voter-enacted appropriation. 

 

A dedicated library levy, like the voter-approved budget in Tuttle and the “A” and “B” ballot 

measures construed in the above-referenced Attorney General opinion, constitutes an 

appropriation enacted by the voters.  The reference to Oregon Constitution Article IX, section 3 

in both the Tuttle case and the opinion bolsters the argument that public policy requires 

adherence to the purposes stated in a ballot title.  Oregon Constitution Article IX, section 3 

provides: 

 
No tax shall be levied except in accordance with law.  Every law imposing a tax shall 

state distinctly the purpose to which the revenue shall be applied. 

 

Although the Oregon Supreme Court in Miller v. Henry, 62 Or 4, 10, 124 P 197 (1912), declined 

to apply Article IX, section 3 to local taxes, the provision was quoted in Tuttle v. Beem, supra at 

154, in support of the public policy rendering it unlawful for public officials to use moneys 

exacted for other purposes.  As recognized by the court in Tuttle, an appropriation is made by the 

voters’ favorable response to the proposition submitted to them by the taxing unit officials.  144 

Or at 153. 

 

An additional reason for finding that a unit of local government cannot appropriate funds from a 

dedicated library levy is found in the definition and treatment of “special revenue funds.”  ORS 

294.311(30) defines “special revenue fund” as: 

 
. . . [A] fund properly authorized and used to finance particular activities from the 

receipts of specific taxes or other revenues. 

 

According to ORS 294.450(4), “[I]t shall be unlawful to transfer appropriations from any special 

revenue fund to the general fund or any other special revenue fund.”  Thus, it would be unlawful 

for a county, or any other unit of local government, to transfer funds dedicated to library 

purposes from a special revenue fund into the county general operating fund or any other special 

county fund.  Also, see ORS 311.350, which provides: 

 
Money collected or received by any officer for a distinct and specified object shall be 

kept as a separate fund for the specified object and no portion shall be paid or applied to 

any other object or purpose without due authority. 

 

We conclude that where a ballot title for a levy measure clearly specifies the use of the 

appropriated funds for library purposes the funds must be used for those purposes. 
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Very truly yours, 

 

 

 

Larry D. Thomson 

Chief Counsel 

General Counsel Division 

 

LDT:MJH:mc 

Enclosure 

 

 

                                                 
1
 We reached a similar conclusion regarding a county tax measure in our recent letter of advice dated September 25, 

1985, addressed to James W. O’Leary. 


