
 
 
 
 
 

2016 
CONSULTANT PHARMACIST 
FAMILY PLANNING CLINIC 

SELF-INSPECTION REPORT 
  
ATTENTION: CONSULTANT PHARMACIST  
 
Oregon Administrative Rule 855-043-0310(6) states that a consultant pharmacist must conduct and 
document an annual inspection of the clinic in accordance with the directions of the Board. The 
completed report form must be filed in the clinic, and be available to the Board for inspection for three 
years. Accompanying this letter is the form you need to complete to document your annual inspection.  
Failure to complete this report by February 1, 2016 may result in disciplinary action.  
 
Following your self-inspection and completion of the report, please review it with your staff and file it so 
that it will be accessible to Board Inspectors upon inspection. The most common reason for issuing a 
Deficiency Notice is either not having or not being able to readily retrieve required documents and 
records. Because Board inspections are unscheduled, it is common for the consultant pharmacist to be 
absent or unavailable. For this reason, you are asked to provide a list of the locations of required 
documents. Having all required documents and records maintained in a well-organized and readily 
retrievable manner dramatically reduces the chance that you will receive a Warning Notice. 
 
The primary objective of this report, and your self-inspection, is to provide an opportunity to identify and 
correct areas of non-compliance with Oregon Board of Pharmacy rules. (Note: Neither the self-inspection 
nor a Board inspection evaluates your complete compliance with all rules.) The inspection report serves 
as a necessary document used by Board inspectors during an inspection to evaluate an outlet’s level of 
compliance.   
 
When a Board inspector discovers an area of non-compliance they may issue either a Deficiency Notice 
or a Notice of Non-Compliance. Both require a written response from the consultant pharmacist.  
Identifying and correcting an area of non-compliance prior to a Board inspection may eliminate the 
receipt of a Deficiency Notice/Notice of Non-compliance for that item.  Do not assume that you are in 
compliance with any statement; take the time to personally verify that compliance exists. A situation of 
non-compliance that “is the way it has been for years” is the current consultant pharmacist’s responsibility 
to immediately correct to avoid the possibility of a Warning Notice and/or disciplinary action. The Board 
understands that regulations may sometimes appear confusing and open to different interpretations. If 
you have any questions, please fax or email your questions, “attention inspectors”, prior to an inspection, 
to the fax or email above. 
 
By answering the questions and referencing the appropriate rules provided, you can determine whether 
you are compliant with the rules.  If you have corrected any deficiencies, please write corrected and the 
date of correction by the appropriate question.  
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2016 

FAMILY PLANNING CLINICS 
INSPECTION REPORT  

 
Date:          Clinic Lic. No:      
 
Telephone:    Hours:        
 
Clinic Name:               
 
Address:               
 
City, Zip:               
 
     INSTRUCTIONS 
The clinic’s Consultant Pharmacist must evaluate the facility’s compliance with the Board of Pharmacy’s 
rules by completing this inspection report by February 1, 2016. 
  
YES NO 

 OAR 855-043-0310(1) 
  Is the clinic only dispensing medications that are used for the purpose of birth control, 

treatment of amenorrhea, hormone deficiencies, urinary tract infections or sexually 
transmitted diseases? 

 
  Does the clinic dispense any OTC medications? 

 
 

  Are the policies and procedures required by OAR 855-043-0310(1) readily available? 
 

 
OAR 855-043-0310(2) 

  Prior to dispensing a medication does the registered nurse obtain a prescription from a 
practitioner?  

 
  Are all initial dispensings done personally by a physician, pharmacist, registered nurse, or 

nurse practitioner?  
 

  Are staff assistants only permitted to perform nonjudgmental functions on refills that have 
been verified by physician, nurse, or nurse practitioner? 

 
   
  OAR 855-043-0310(2) 

  Are drugs dispensed in containers in accordance with the federal Poison Prevention 
Packaging Act?  

 
  Are all prescriptions labeled in accordance with OAR 855-043-0310(2)(c)? 

 
  Does the prescriber verbally counsel the patient concerning all new medications?  

 
  Do the patients receive a drug information fact sheet with all medications? 

 
  

 OAR 855-043-0310(3) 
  Are all repackaged drugs labeled with:  

• Brand name, or generic name and the manufacturer;  
• Strength; 
• Lot number; and 
• Manufacturer’s expiration date, or an earlier date if preferable?  

 
 

 
  



YES     NO 
  OAR 855-043-0310(4) 

  Are all drugs secured to prevent unauthorized access whenever a physician, pharmacist or 
nurse is not present? 

 
  Are all drugs stored properly for sanitation and stability?  

 
  Are all outdated, damaged, deteriorated, misbranded or adulterated drugs properly 

quarantined?  
 

 
 OAR 855-043-0310(5) 

  Is a dispensing record, separate from the patients’ charts, maintained for three years in 
accordance with OAR 855-043-0310(5)(a)? 

 
  Does the dispensing record contain?  

• Name of patient; 
• Brand name of drug, or generic name and name of manufacturer or distributor; 
• Date of dispensing; and 
• Initials of person dispensing the prescription? 

 
  Are all records of receipt and dispersal of drugs kept for a minimum of three years?  

 
 

 OAR 855-043-0310(6) 
  Are the annual inspections that were conducted by the clinic’s consultant pharmacist 

readily available in the clinic for three years?  
 

 
 OAR 855-019-0210 

  Are prescriptions issued by a practitioner acting in the usual course of their professional 
practice and not result solely from a questionnaire or an internet-based relationship? 

  
 

 OAR 855-019-0240 
  Is consulting pharmacist complying with requirements of OAR 855-019-0240? 

 
 
Signature of the Consultant Pharmacist    
 
Oregon Pharmacist License No.      Date  
 
Consultant pharmacist e-mail address: ____________________________________________________  
 
 

 
Inspector Signature: _________________________ 
 
Date:  ____________ Deficiency Notice: ________ 
 
Comments: ________________________________ 
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